2014. január 23., csütörtök

2013 - Top 10 film

Hát így január közepére, végére csak rászántam magam, hogy összeszedjem a 2013-ban általam látott top10 filmet. Nem lényeges ilyen listát írni, de már decemberben is "akartam", vagy legalábbis gondoltam rá, hogy maaaaajd egyszer megírom az én listámat, és hát eddig húztam. De most itt van! Egyúttal ez egy ajánló is, hogy miket lett volna, lenne érdemes megnézni a tavalyi (vagy 2012 legvégi) felhozatalból! ;)

10. World War Z (Z világháború)
A Brad Pitt főszereplésével készült filmnek egy regény az alapja, amely arról szól, hogy valamilyen vírus következtében az emberek, akik kapcsolatba kerülnek olyan emberekkel, akik már megfertőződtek, vagyis gyakorlatilag átalakultak zombivá, hogyan próbálnak minden egyes élő embert megfertőzni. Egy nagy horda lesz az egész, és néhány tudós (pl. a Pitt által játszott karakter is) megpróbálja megkeresni, megtalálni a vírus ellenszerét. Nagyon durva látni, hogy egy ilyen, már több mutáción átmenő vírus milyen gyorsan alakítja át az embert állattá. Szerintem érdemes megnézni.

9. Flight (Kényszerleszállás)
Denzel Washington ismét hatalmasat alakított egy részeges, drogozó pilóta szerepében, aki - miután egy átmulatott, átivott, átdrogozott éjszaka és mindössze néhány óra alvás után - egy repülés során egy meghibásodó gépet olyan módon tesz le és ezzel menti meg, amit senki más még csak le sem tud utánozni a szimulátorokban sem. És természetesen jönnek a vizsgálatok. Egyszerűen zseniális Denzel Washington!

8. The Jagten (The Hunt - A vadászat)
Ez igaz, hogy 2012-es film, sőt még csak nem is angol nyelvű, hanem dán, de olyan témáról szól, ami... Igazából nem is tudom megfogalmazni, hogy pontosan milyen. A Mads Mikkelsen játszotta főszereplő egy dán város óvodájában dolgozik, ahol egyik nap az egyik kislány, akinek az apja az egyik legjobb barátja a főszereplő csávó, azzal vádolja meg a főszereplőt, hogy helytelen dolgokat mutatott meg neki, tett vele. És innentől láthatjuk, hogy milyen egy ártatlanul megvádolt ember hányattatása. Meg kell nézni!

7. Prisoners (Fogságban)
A Flight után ismét egy nagyszerű egyéni alakítást láthattam ebben a filmben, amelyben két család két kislánya - azt hiszem a hálaadási vacsora közben - eltűnik, és az ő keresésükről szól a film. A két apuka szerepében Hugh Jackman és Terrence Howard, míg a nyomozó Jake Gyllenhaal. Természetesen lesz egy gyanúsított, aki ellen nincs bizonyíték, így el kell, hogy engedje őt a rendőrség, és ekkor a brutálisan nagyot alakító Hugh Jackman a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást...

6. The Hunger Games: Catching Fire
Nem lehetett kihagyni a top10-es listámról Az éhezők viadala második könyvéből készült filmváltozatot sem. Általában az a trend, hogy egy filmsorozatból a jobb első részt egy rosszabb második követi, de nekem az ebből a könyvtrilógiából készült első film annyira nem jött be, viszont ez a második! Méghozzá úgy, hogy olvastam is a könyvet! Ami azért nagy szó! Mármint az, hogy még ezek után is tetszett a film, mert általában nem lehet ugyanúgy mindent kibontani az időbeli korlátok miatt a vásznon, mint papíron. A harmadik könyvet még nem olvastam, de azzal rá is érek majd addig, amíg az abból készült első rész mozikba nem kerül... Ha egy nagyon jó ötletből született könyvet és filmet akarsz, akkor ezt mindenképpen ajánlom!

5. Despicable Me 2 (Gru 2)
Most mondjátok meg, ki az, aki nem imádja a Minionokat?! :) Na ugye, hogy nincs ilyen ember?! ;) Ha lehet, még többet lehetett nevetni a második részen, mint az elsőn, több "szerepet" kaptak a Minionok, de azért Gru és a lányok is szállították a poénokat. Egyszerűen kötelező megnézni, az elmúlt évek egyik legjobb animációs filmje! :)

4. We're the Millers (Családi üzelmek)
Szerencsére azért került egy-két jó vígjáték is a mozikba 2013-ban. Ezek közül volt az egyik, számomra a legjobb a We're the Millers. A főszereplő (Jason Sudeikis) egy kisstílű drogdíler, aki elveszti a szajrét, így a nagyfőnök által felkínált ajánlatot kénytelen elfogadni, ami arról szól, hogy Mexikóból, az amerikai határon át kellene egy szép nagy adag kokót bevinnie az államokba. És ő ezt úgy képzeli el, hogy felbérel magának egy családot, hogy így ne tűnjenek annyira feltűnőnek... Alert! Alpári humor, de nagyon szórakoztató film! :)

3. Rush (Hajsza a győzelemért)
Mikor néhány hónappal a bemutató előtt megláttam már nem is tudom hol, talán egy plakáton, vagy előzetesben, hogy lesz egy Forma 1-es film, már akkor tudtam, hogy nekem ezt látnom kell! A film középpontjában az 1976-os Forma 1-es idény áll, mely a brit James Hunt és az osztrák Niki Lauda küzdelméről szól, hihetetlenül szépen fényképezve. Ez a film egy olyan korba visz vissza minket, ahol valóban mindennap a halálnak voltak kitéve a versenyzők, az életüket tették kockára minden egyes pályára gurulással, de a sebességért éltek, és ahol tisztelték egymást. Nagyszerű alakítás Chris Hemsworth-tól az élet szépségeit hajszoló, bulizó James Hunt-ként, míg Daniel Brühl-től a precíz, az aerodinamikát megdöbbentően ismerő, nagyszerű autóbeállító Niki Laudaként. Az egyik legemlékezetesebb Forma 1-es évad volt ez.

2. Django Unchained (Django elszabadul)
Nem vagyok egy nagy Quentin Tarantino-fan, igaz, az úgymond kultikus filmjeit, mint a Ponyvaregény (Pulp Fiction) vagy a Kill Bill-filmek, láttam. A Django Unchained egy fejvadászról (Christoph Waltz) szól, aki a vadnyugaton fejvadászkodik, de a legutolsó megbízásához szüksége van egy fekete bőrű segédre, mivel csak ő ismeri fel a levadászókat, mivel ők korábban nagyon durván megkorbácsolták. Így találkozik Django-val. A megbízatás közben összebarátkoznak, majd miután kiderül, hogy Django célja felesége kiszabadítása, a fejvadász elhatározza, hogy segít neki. Így jutnak el az ismét csak nagyszerűt alakító Leonardo Di Caprio-hoz. Többet már nem is írok a filmről látni kell Jamie Foxx (Django), Christoph Waltz és Leonardo Di Caprio alakítását!

1. The Impossible (A lehetetlen)
Ez volt az első film, amit 2013-ban moziban láttam, és megdöbbentő élmény nyújtott! A történet egy családról szól, akik úgy döntöttek, hogy a 2004-es karácsonyi vakációjukat Thaiföldön töltik. December 26-án azonban lecsap a cunami... A film cunami brutális erejét és ennek utóhatásait mutatja be, illetve a család történetét, akiket a hatalmas víztömeg kettészakított. Gyomorbamarkoló film volt, az biztos!

Néhány szót azokról a filmekről, amiket láttam, de mégsem kerülhettek fel a listára. Rögtön itt van két sorozat harmadik része, méghozzá az Iron Man 3 és a The Hangover Part III. Az Iron Man 3 gyakorlatilag egy látványorgia volt, míg a The Hangover Part III átment egy nem is tudom mibe. Talán akció-vígjátékba lehetne sorolni, de a poénokkal azért adósak maradtak. A közepes kategóriába tartozik még nálam a Pacific Rim, ami egy Transformers volt, csak sokkal nagyobban: alienek harcoltak gigantikus robotokkal. Aztán ott volt még további néhány látványos film, mint például a Fast and Furious 6, a Star Trek Into Darkness, a Gravity vagy a Man of Steel. És amik kifejezetten gyengék voltak a szememben, azok A Good Day to Die Hard (Die Hard 5), a Jack Reacher (Tom Cruise-zal a főszerepben), az Escape Plan (ahol ugye Schwarzi és Stallone szerepelt egy filmben, de már egyszerűen túúúúl öregek és túl szétszteoridozottak) és a The Place Beyond the Pines. Utóbbi film az előzetes alapján sokkal jobbnak nézett ki, de nekünk nagy csalódás volt. Bradley Cooper és Ryan Gosling a főszereplők egyébként. Még jó, hogy ezt nem moziban néztük meg.


Hát ez volt számomra a tavalyi év a filmek terén. Még tervbe van másmilyen ilyen lista is, majd meglátjuk, hogy abból lesz-e valami. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése