2013. november 6., szerda

Tanulni, tanulni, tanulni

Így szól Lenin híres idézete. De még mielőtt bárki is azt hinné, hogy itt most történelem óra következik, az nagyon téved. :D

Az elmúlt és az elkövetkezendő időszakomról lesz, van szó ebben a bejegyzésben. Ahogy arról már jó párszor írtam az oldalon, szinte napi jelleggel nézem a különböző kuponos oldalakat, amelyeken számos kurzust is ajánlanak elég kedvező áron. Már több hónapja is gondolkoztam azon, hogy megveszem a TEFL (Teaching English as a Foreign Language - Angolt Tanítani Idegennyelvként) kurzust 19 fontért az eredeti, 305 fontos ár helyett, de aztán mindig elhessegettem magamtól a gondolatot. Gyakorlatilag csak húztam az időt, mert nem igazán tudtam, hogy mit akarok csinálni. Aztán szeptember elején, néhány nappal azután, hogy visszajöttünk Magyarországról, Judit írt egy sms-t, hogy beiratkozott a nyelviskolába, hogy majd jövőre letegye a CAE nyelvvizsgát. Ez már elegendő lökés volt számomra is, hogy valamit csináljak, és mivel ismét fenn volt a KgbDeals oldalon a TEFL-es ajánlat, ezért megvettem.

Mondjuk a tanfolyam elkezdése nem ment túl zökkenőmentesen. Mivel a kuponom lejárt volna szeptember 17-én, ezért én úgy döntöttem, hogy szeptember 16-án váltam be, így akkor kezdem el a fenti kurzust. Igen ám, de amikor beírtam a weboldalba a kódot, hogy regisztráljak és elkezdjem a kurzust, állandóan, többszöri próbálkozás után is azt írta ki, hogy "Nem érvényes a kód, próbáljam meg később". Nem számított, hogy hogyan próbáltam beírni, nem jött össze. Így nagy nehezen megtaláltam, hogy hogyan lehet felvenni a kapcsolatot a KgbDeals ügyfélszolgálatával, így írtam nekik egy e-mailt. Mivel telefonszámot nem találtam az oldalukon... Aztán amikor arra még kedden (17-én) napközben sem válaszoltak, akkor már eléggé kétségbeestem, hogy mi lesz, de egy hirtelen ötlettől vezérelve írtam a Twitter-falukra, hogy mi történt velem, és ott elég hamar válaszoltak is, így megadtam a számomat, amin még aznap hívtak is. Ott mondták, hogy vegyem fel a kapcsolatot a TEFL-lel, és ők készségesen segíteni fognak. Mivel már egy kicsit későn hívtak, így már csak az üzenetrögzítőt "értem el" aznap, így csak másnap tudtam elintézni a dolgokat. De akkor végre sikerült, így szeptember 18-án lettem regisztrálva a TEFL honlapjára.

A kurzus elvégzésével vállalhatnék külföldön (tehát nem Angliában, hanem bárhol máshol) angoltanári állásokat. Igazándiból ezt nem akarom csinálni, de jónak tűnt a kurzus leírása, amikor megvettem, és ha már megvettem, akkor nem fogom csak úgy hagyni elveszni, hanem megcsinálom. Igaz, ezt mintegy 15-20 nap elteltével döntöttem el így, és ez azért fontos ennyire, mert a kurzus elvégzésére a regisztrálástól számítva 75 nap van, de amennyiben kell, lehet hosszabbítani, de azt meg már nyilván nem szeretném feleslegesen. Úgyhogy most még ezt a kurzust csinálom, gyakorlatilag kedden, szerdán és csütörtökön 9 és 3 között nagyrészt ez megy, illetve ha még van kedvem és erőm (és persze internetem a szobámban), akkor még este is egy kicsit. Elég jól haladok, még kb. 25 nap van hátra a határidőig, de én a 10 modulból már 8-at megcsináltam, most kezdtem el a 9.-et, úgyhogy akár már jövőhét végén, vagy azutáni héten be is tudom fejezni a kurzust. És hogy mi lesz ezután?!

Két kurzus között vacillálok. Egy biztos, hogy a gyermekgondozás, pedagógia területén akarok maradni, mivel véleményem szerint elég jól kijövök a gyerekekkel, jól bánok velük, illetve már van 4 (illetve amikor itt végzek, ha az jövő nyár lesz, akkor 5) év tapasztalatom childcare témakörben, amit nem szeretnék csak úgy eldobni. Szerintem érthető. Nagyon jó referenciáim is vannak, úgyhogy pozitívan állok a dolgokhoz. Ja, és hogy mi között vacillálok?! Ismét csak online kurzusokról van szó, mivel bejárni suliba nem nagyon van időm a sulik beosztása miatt, valamint pénzem a drágasága miatt, viszont az online lehetőségek, főleg a kuponokkal, már azért elég jó árban vannak. És ha még ezek nem is annyira elfogadottak, mint a "normális" kurzusok, kezdésnek megteszik. Tanársegéd (vagyis Teaching assistant) vagy óvodai tanár (Nursery teacher/assistant) vonalon gondolkozok.

Még nem igazán tudom megmondani, hogy melyik mellett fogom letenni a voksom, de az biztosnak tűnik, hogy eközül a kettő közül fogok választani a továbbiakat illetően. Mindkettőre vissza-visszatérően vannak kuponok különböző oldalakon, így még olcsóbban is hozzá fogok tudni jutni a kurzus anyagához (ami kb. maximum 100 fontot jelent kuponnal). Próbálok innen-onnan minél több információhoz jutni, hogy mit érdemes, mit kell megszereznem, megcsinálnom, hogy jobb esélyeim legyenek majd a legkésőbbi jövő nyári megpattanásom után (merthogy akkor legkésőbb távozok a családtól, és remélhetőleg egy új, jobb fejezet következik a közös életünkben :) )


Szóval egyelőre itt tartok tanulásban. A jogsiról egyelőre semmi új információm nincsen, mert az elmúlt néhány hétben egyszer sem volt egyik kuponos oldalon sem fent olyan ajánlat, amit már én is használhattam volna, mert azért nem mindegy, hogy 1 óra vezetésért kifizet az ember 20-27 fontot, vagy kuponnal 4 óra vezetésért (kezdőknek, ami én vagyok/lennék) ugyanennyit, vagy még kevesebbet is! Szóval egyelőre kivárok még mindig, illetve a TEFL kurzus miatt háttérbe is szorítottam a vezetést egyelőre, hogy biztosan elvégezzem időben a kurzust, hogy ha már rászántam a kis pénzt és az időmet, meglegyen, és mutasson jól az önéletrajzomban majd. :P :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése