2013. február 22., péntek

Ajánló: Friday Night Lights


Ez egy kicsit rendhagyó bejegyzés lesz, mert nem igazán a napjaimról lesz benne szó, hanem egy műsorról, ami már nem megy a televízióban, viszont az egyik legjobb volt véleményem szerint. Szóval röviden, ez egy ajánló lesz! :)

Most vasárnap, miközben mentem be busszal a pubba az au-pair-találkozóra, láttam a Wood Green-ből induló és Trafalgar Térre tartó 29-es buszról a Finsbury Parkot, ahol éppen fiatalok vettek részt amerikaifoci-edzésen. Az első dolog, ami eszembe jutott, az a Friday Night Lights című amerikai sorozat.

Ez a sorozat a texasi Dillon városában játszódik, amelynek élete a középiskolás amerikaifoci-csapat (Dillon Panthers) körül forog, ők a település sztárjai, mindenki az ő társaságukat keresi. A sorozat 5 évadot élt meg Amerikában. Ez azért érdekes, mert a sorozat alapja egy ugyanilyen című film volt, aminek a története gyakorlatilag ennek a sorozatnak az első évadát tette ki. Ez röviden így nézett ki: az első részben látjuk, hogy a városba érkezik Coach Taylor a családjával, hogy a focicsapatot eddze. Minden klappolni látszik, ugyanis a nagy ígéret, Jason a Quarterback (irányító) a csapatában, míg olyan jó futói vannak, mint Smash vagy Riggins. Aztán az első rész végén beüt a krach. A csapat sztárja, Jason a szezon első mérkőzésén egy ütközésnél olyan szerencsétlenül jár, hogy örök életére lebénul, és csak kerekesszékkel tud ezután közlekedni... Innen indul az egész cselekmény. Itt lép színre a szerény, eddig csak a háttérben meghúzódó Matt, a csere-irányító, aki hirtelen az egész csapat középpontjában találja magát. Az első évad központi témája, hogy az egyes szereplők hogyan dolgozzák fel Jason sérülését, hogyan birkóznak meg az élet eléjük állított eme kegyetlen feladatával. Ez a tökéletes évad.

Most nem fogom az egész sztoriszálat végigvenni, mivel azzal a meglepetések felfedezésének örömét venném el az esetleg kedvet kapó olvasóimtól. Az 5 évad során gyakorlatilag a Coach és Tammy, a felesége, mutatják az utat az útjukat kereső fiataloknak, ők erkölcsi iránytűként szolgálnak nagyon sok fiatalnak, és néha még a felnőtteknek is.

Talán elrettentő lehet sokatok számára a bepróbálástól, hogy elsőre úgy tűnik, hogy a sorozat fő témája az amerikaifoci, és azt hihetnétek, hogy egy rész egy meccset ölel fel, de ez közel sincs így. Az első évadban még talán, mert ekkor még sokkal több pénz állt az írók rendelkezésére, így tudtak szép, részletes focis jeleneteket forgatni, de a későbbiekben már inkább a dráma, a mindennapi problémák megoldásának keresése felé ment el a történet. És ezzel találta meg csak igazán az igazi erejét a sorozat, mivel ebben igazán erős.

Az eddig látott sorozatok közül, amiket több részen, esetleg évadon át követtem, ennek volt a leghihetőbbre, legéletszerűbbre megírva a forgatókönyve. Természetesen előfordultak benne előre látható fordulatok, de az írók képesek voltak olyan csavarokat belevinni, amikről már-már azt hihetnénk, hogy ezek valóban a mi életünkben történnek. Nemcsak az amerikaifociról szól minden, hanem kőkeményen kiteszi a fiatalok hétköznapjait a bulizás, a továbbtanulás kérdése, a szerelem.

Mivel 5 évados a sorozat, ez 5 évet jelent a szereplők életéből. A sorozatot elkezdő fiatalok az elején másodikosok-harmadikosok középiskolában, így örökké nem maradhatnak a high school-ban. Ez a sorozat ezt a "váltást" is nagyszerűen oldotta meg, azaz azt, ahogyan az első "turnus" elhagyta a középiskolát, és újak jöttek a helyükre. Nagyon sok sorozatban egyes szereplőket eléggé szélsőségesen írnak ki, amennyiben már nem annyira van szükségük a szereplőre, vagy valamiért feleslegessé vált, de ebben a sorozatban, mivel fiatalokról van szó, nem kellett semmi extrém (halál, elköltözés a világ végére, stb.), de a mostani sorozatokban megszokott "eltűntetési" eszközhöz nyúlni. Hogy miért nem? Mert a fiatalok befejezték a középiskolát, ezzel együtt tovább élték az életüket. Ki-ki ment egyetemre, dolgozni, vagy visszament Dillonba. Ismételten csak a nagyszerű jelzőt tudom használni arra, ahogyan az írók ezen fiatal karakterek vívódásait, küzdelmeit mutatták be.

Ez a sorozat maga a minőség! Nem véletlen, hogy több Emmy-díjat, valamint egyéb számottevő díjat is besöpört az évek során dráma kategóriában.

Meg is nézem ismét a sorozatzáró részt, ami méltó lezárás volt! (Alább egy hosszabb előzetes, nagyon ajánlom mindenkinek!)

Clear Eyes, Full Hearts, Can't Lose!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése