2011. november 11., péntek

Baker Street; Őrségváltás; Asperger-szindróma, avagy az elmúlt néhány nap a ködös Albionban

Most látom, hogy jól ellustultam blogírás terén :P Úgyhogy most már éppen ideje szállítani egy bejegyzést a látogatók millióinak :D Még hétfőn írtam az elmúlt hétvégéről, és azért azóta történt egy s más.

Keddre a Baker Street-en beszéltünk meg találkozót néhány au-pair-lánnyal, akikkel korábban még nem találkoztunk, és mivel mindannyiunk szabad (volt) 9 és 15 óra között, így FB-n összehoztuk a talit a Baker Street Underground Station előtt. Én egyből azután mentem is a központba, miután a fiúkat ledobtam a suliban. Szépen metróval East Finchley-Camden Town táv, majd onnan a 27-es busz, de mivel bőven hamar értem volna oda (kb 9.45-kor), és a tali 10.30-ra volt megbeszélve, így még buszozgattam egy kicsit :P :D Jó, mondjuk a bealvás is segített a további buszozáson :D :P

Margaux-val (ejtsd Margó) és Lisával találkoztam, egy francia és egy osztrák au-pair-lány. Margaux Chiswick-ben, Lisa Islingtonban lakik, viszonylag közel hozzám, ezért beszéltük meg, hogy a Baker Streeten fussunk össze, mert az viszonylag központban volt. Mivel nem volt az a bikavadító meleg odakint, így beültünk az állomás mellett lévő Wetherspoonba, és egy cappuccino mellett beszélgettünk mintegy 3 órát. Másnapra is megbeszéltünk egy progit, méghozzá az őrségváltás megnézését a Buckingham Palotánál.

Ami úgy ahogy sikerült is. Meglepő módon nagyon is időben voltam szerdán is, mivel akkor is egyből az east finchley-i suliból mentem a Buckingham Palotához, és még egy Lattéra is volt időm a Green Parknál, mielőtt mentem volna a palotához, hogy talizzak a lányokkal. A St. James Park Station-nél taliztunk, majd próbáltunk egy jó helyet találni az őrségváltás végignézéséhez. Ez többé kevésbé sikerült, mert az őrség bevonulását nagyon jól láttuk a palota előtti kertbe, azonban a tényleges őrségváltást már nem igazán :P úgyhogy még legalább egyszer el kell oda mennünk, hogy tényleg lássuk!


Amúgy érdekes volt az egész esemény, egy szerda délelőtthöz képest egész sokan voltak a palota körül. Az őrök között könnyen lehetett különbséget tenni, mivel két fajta volt, az egyiknek a kucsmáján egy piros jelvény (vagy valami) volt, na ők voltak a tényleges őrök, míg a világos kék jelvényes (vagy valamis :P) kucsmás őrök a zenészek voltak. És nem is akármilyen zenéket játszottak! Rögtön meg is láthatjátok és hallhatjátok alább!


Az őrségváltás után a Victoriához közel beültünk egy Costába, és kb 2.15-ig ott tanyáztunk, igaz, Margaux-nak hamarabb mennie kellett, így Lisával maradtunk. Mivel közben kaptam sms-t az anyukától, hogy a találkozót a gyerekek sulijában előrehozták 3-ra, így ő fel tudja szedni őket onnan, így nem kellett hazamennem és felszedni a gyerekeket.

És hogy miért volt ez a találkozó a suliban? A középső fiúról volt szó. Azt már írtam korábban is, hogy nehéz vele, főleg az elmúlt napokban, hetekben, és már nemcsak itthon ilyen, hanem az iskolában is. Mondok egy gyakorlati példát, hogy értsétek, mire értem, miből vették észre ezt az iskolában is. Például itthon vacsoránál (de írhatnék reggelit, ebédet, vagy akármi mást, amikor szépen megkérjük valamire, és még oda is visszük neki azokat, amikre szüksége van a tevékenységhez), már ki van szedve a tányérjára az étel, és ő jobb esetben csak elkezd beszélni, és szépen lassan eszi a kaját, rosszabb esetben, folyamatosan feláll az asztaltól, bemegy a nappaliba valami teljesen felesleges dolgot csinálni, vagy a konyhába megy valami szükségtelen dologért. Tehát mindig mást csinál, mint amit abban a bizonyos pillanatban, percben kellene. Ez az iskolában (a nagybátyja elmondása szerint, aki szintén volt szerdán ezen a találkozón az anyukával az iskolában) úgy néz ki, hogy elmondják a fiúnak, hogy itt van a feladat, odaadják neki a füzetet/lapot, a ceruzát, radírokat, tollakat elé teszik, és ő minden mást elkezd csinálni, csak a feladatot nem, és így soha nem fejezi be a munkáját, és ezt természetesen már a suliban is észrevették. Legalább koncentrációs problémái vannak. Ha szabad így fogalmaznom, azért „jó”, hogy a suliban is észrevették ezt, mert így nem az anyukának kell végigjárnia (=végig fizetnie) a vizsgálatokat, hanem az iskola is támogatja ebben, mivel ők is észlelték ezt a problémát. Egyébiránt arra gyanakodnak/gyanakszunk, hogy ez egyfajta autizmus lehet a fiúnál, persze nem a klasszikus értelemben vett autizmus (Kanner-szindróma), amikor az autista személy kommunikációja, szociális viselkedés és rugalmas gondolkodása visszamarad a hasonló korú társaihoz képest, esetleg a beszéd ki sem alakul, viszont néhány területen kimagasló értékekkel bírnak, hanem az Asperger-szindróma. Aki ebben a szindrómában szenved, annál normálisan kialakul a beszéd, viszont egyéb rendellenességek figyelhetők meg nála, úgymint testbeszéde, viselkedés zavart, kerüli a szemkontaktust, viselkedési normája korlátozott, belefeledkezik egy vagy több sztereotipikus érdeklődési területbe, ragaszkodik speciális, semmi haszonnal nem járó rutinokhoz, folyamatosan foglalkozik egyes tárgyak vagy annak részeinek vizsgálatával (az utóbbi kettő az Asperger-szindrómások legfőbb tünetei). Ezek közül elég sok érvényes a középső fiúra, ezért is gondolják/gondoljuk, hogy ez lehet a fiúval. Továbbra is nagyon-nagyon sok türelemre lesz szükség hozzá! Remélhetőleg valamit kiderítenek a jövőben elvégzendő tesztek!

Erről is elbeszélgettünk Lisával, még a kávézóban, ő is mondta, hogy valószínűleg ez lesz a probléma a fiúval. Majd meglátjuk. Egyébként a Victoriáról hazafelé ismét nem volt egyszerű az utam. Onnan a 82-es busszal tudok elmenni North Finchley-ig, ahonnan 134-es vagy 221-es busszal vagyok itthon. Namármost az első 82-es busz útközben úgy döntött (mármint a sofőrje :P :D), hogy nem megy North Finchley-ig, hanem csak Golders Green-ig, így ott le kellett szállnunk. Majd jött egy 460-as, ami szintén North Finchley-be ment, arra mindenki felszállt. Ez nem ment 10 percet, majd nem tudom mi történt, lerobbanhatott, vagy valami, de ismét csak le kellett szállnunk -.-, és várni a következő buszra, ami végül már csak elvitt North Finchleybe.

Tegnap nem mentem sehova napközben. Hajnyírás és néhány cucc bepakolása a kerti bódéba a hátsóudvarról volt a téma :P Illetve itthon pihenés. A hét első három napján nagyon keveset kellet dolgoznom, mert az anyuka vagy hamar hazaért, vagy pl szerdán nem ment dolgozni, mert rossz híreket kapott reggel az orvosoktól, és utána nem érezte magát túl jól, hogy bemenjen dolgozni. Tegnap éppen bébiszittelnem kellett, mert este ment konzultációra az egyik kórházba, ahova ma este röntgenre megy, úgyhogy ismét csak bébiszittelés lesz soron.

Az idő már kezd ősziesedni, a Nap csak nagyritkán merészkedik elő a felhők mögül, és szinte egész nap a szürke eget vagyunk kénytelenek elviselni. A szürke hétköznapok már csak ilyenek, nem?! Ma reggelre pedig Albion tényleg ködös lett :D :P

Tegnap délután, mikor éppen hazaugrott egy negyedórára az anyuka, ideadta a pénzt a Travelcardra, ugyanis a mostani vasárnap fog lejárni, így egy egyhónaposat tettem is rá tegnap este. Legkésőbb vasárnap a Highgate állomáson kell lemennem a metróba, mert azt jelöltem be „felvételi vagy méginkább érvényesítési” állomásnak J

Jaj, és ma 3 hónapja költöztem Londonba! Most vettem észre, hogy nézem az órát és a dátumot. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése